Luni 14 Oct 2024
Tipărire

Istoricul liceului

Scris de Atodiresei Sorin. Posted in Prezentare

Colegiul Economic „Vigil Madgearu” are o vechime de aproximativ un secol şi jumătate, fiind înfiinţat în anul 1864 cu numele de „Şcoala Comercială Superioară”, prima de acest gen în România.Şcolile Comerciale Superioare aveaudurata cursurilor de 4 ani iar absolvenţii erau obligaţi să facă stagiul de practică de 6 luniîn bănci, institute de credit publice sau private şi comerţ. Fără acest stagiu elevii nu puteauobţine certificatul de absolvire a şcolii.

Liceul Comercial „ Al. I. Cuza" se va transforma prin reforma învăţământului dinRomânia anului 1948 în „Şcoala Medie Tehnică de Administraţie Economică". Scopuldeclarat prin lege al înfiinţării acestora era acela al pregătirii cadrelor medii necesaresectoarelor economiei naţionale: industrie, comerţ, agricultură, dar şi pentru serviciilesectorului bancar sau pentru diferitele servicii din cadrul consiliilor populare. Pentru arăspunde acestui imperativ şcolile medii tehnice de administraţie economică, specializauelevi ca şi cadre medii pentru serviciile de contabilitate, organizare, planificare şi statistică.

Programa şcolară cuprindea, pe lângă disciplinele de cultură generală, discipline despecialitate ca: evidenţă contabilă, revizie contabilă, finanţe şi credit, drept şi legislaţieeconomică. Practica productivă în întreprinderi se desfăşura pe parcursul a 6 săptămânipe an.In 1954 învăţământul economic gălăţean împlinea 90 de ani de existenţă, iar din1955 până în 1966 asistăm la întreruperea abuzivă operată de regimul totalitar asupratradiţiei învăţământului economic.

Cea de-a treia perioadă a învăţământului economic gălăţean începe la 1 septembrie1966. Că liceul Economic şi-a reluat tradiţia de peste ani se poate vedea cel mai bine prinurmărirea disciplinelor de specialitate studiate din 1969 până astăzi: economie generală,contabilitate, finanţe, organizare, noţiuni de drept, economie politică, analiza activităţiicomerţului exterior, merceologie, tehnologie, programare, steno-dactilografie, tehnologiacomerţului, corespondenţă, alimentaţie publică, marketing, informatică.

1987 este anul în care învăţământul economic gălăţean va funcţiona în mod unitar,cu toate formele sale de şcolarizare: învăţământul liceal zi şi seral, şcoală profesională  într-un singur local ca şi Grup Şcolar Administrativ şi de Servicii şi va purta ulterior numelemarelui economist, născut în Galaţi, Virgil Madgearu.

Piaţa muncii s-a modificat în mod evident începând cu anul 1990, astfel încâtînvăţământul economic, a devenit prioritar în opţiunile elevilor, înregistrând cele mairidicate cote de concurenţă la admitere. Transformările produse în învătământ au făcut cala formele de şcolarizare existente să se adauge învăţământul profesional de 3-4 ani(după 8 clase), învăţământul postliceal, învăţământul complementar de 2 ani. Au apărutnoi profiluri în cadrul învăţământului liceal ca: turism şi drept administrativ.

Impactul dintre cerere şi ofertă a condus la lipsa spaţiului de şcolarizare şi ladiminuarea resurselor materiale pentru activitatea practică. Grupul Şcolar Economicfuncţiona în clădirea Şcolii Comerciale având 13 săli de clasă şi 5 cabinete de instruirepractică, în condiţiile în care numai în primul an existau 8 clase liceu, 5 clase de şcoală profesională (după 8 clase), 5 clase de şcoală complementară şi 4 clase de şcoală profesională (după 10 clase), la care se adăugau 10 clase de liceu anii III şi IV ai învăţământului seral.

Rezolvarea problemelor de spaţiu a reprezentat o prioritate pentru direcţiunea din această perioadă. în 1990 s-a amenajat o bază de instruire practică pentru profilul comerţ într-un spaţiu comercial închiriat având 6 cabinete pe profilurile: textil, chimice-menaj, bijuterie-parfumerie, papetărie-jucării. Schimbările survenite în cadrul societăţii au dus la pierderea acestei baze, spaţiul fiind vândut de S.C. ALCOM S.A. Tot în anul 1990 s-au făcut demersurile necesare pentru readucerea unităţii şcolare în spaţiul care i-a fost destinat. Acţiunea s-a dovedit în timp mult mai dificilă. Localul care aparţinea de drept Liceului Economic s-a aflat în reparaţie capitală şi a fost preluat parţial în 1993, şi în întregime în anul 1996. în toată această perioadă procesul de instruire s-a desfăşurat în 2 clădiri cu destule inconveniente. Pentru o mai bună specializare a elevilor au fost solicitate şi obţinute aprobările necesare pentru realizarea unor laboratoare moderne. Deşi s-a realizat şi proiectul, construcţia nu a fost posibilă din lipsa fondurilor. După preluarea clădirii, a urmat dotarea acesteia pentru a corespunde desfăşurării activităţii (amenajarea birourilor, a cancelariei, a sălilor de clasă).

Întregul colectiv al liceului a participat la acţiunea de reamenajare şi redotare, ce a constat în realizarea cabinetelor de limbă română, limbi moderne, matematică, filozofie, economie, istorie, fizică, chimie, biologie, geografie, merceologie, tehnica servirii, microbiologie şi tehnologie culinară, turism, informatică. Biblioteca a fost dotată cu mijloace audio-vizuale şi i s-a îmbogăţit fondul de carte. Terenul de sport, deteriorat în urma lucrărilor de reconsolidare a şcolii, a fost refăcut şi s-a amenajat o sală de sport într- o sală de clasă. în această perioadă s-a iniţiat funcţionarea claselor de turism bilingv (română-franceză) cât şi intrarea în circuitul Centrului Cultural Francez, elevii obţinând pe lângă atestatul în meserie şi atestatul de cunoaştere a limbii franceze. S-a înfiinţat în cadrul Grupului Şcolar un centru de calificare-recalificare propus de Direcţia Muncii cu scopul de a califica şomerii în meserii ca: ospătar, bucătar, cofetar, vânzător, contabil.

Pentru practica de vară a elevilor s-au realizat contracte cu societăţi comerciale de pe litoral începând cu anul 1991. Cu sprijinul Camerei de Comerţ din Galaţi s-a păstrat forma de învăţământ postliceal şi după apariţia legii învăţământului care nu mai prevedea finanţarea prin M.E.I.. Toate aceste acţiuni au însemnat şi venituri care au permis dotarea laboratoarelor de practică cu cele necesare bunei desfăşurări a activitătii de instruire

Ca urmare a realizărilor şi performanţelor obţinute, prin ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 4565/19.09.2000 s-a hotărât ca unitatea de învăţământ Grupul Şcolar Economic Administrativ „Virgil Madgearu" din Galaţi să devină Colegiul Economic „Virgil Madgearu".

 

 sigla an

CONTACT

 

Galați, Str. Strungarilor Nr. 31

0236/446248

virgilmadgearu (la) yahoo.com