Duminică 15 Sep 2024
Tipărire

Proiect interdisciplinar bilingv - 2022

Scris de Atodiresei Sorin. Posted in Modul interdisciplinar

LES ESSENCES DE LA VIE (ESENȚELE VIEȚII)

Modulul de Studiu Interdisciplinar cls.a XI-a C – Excursie de cercetare documentară

profesor coordonator Mihaela Călin

Făcând parte deja din tradiţia Colegiului Economic de a organiza excursiile de cercetare documentară pe teren, în cadrul Modulului de Studiu Interdisciplinar, anul acesta am trăit o nouă experienţă care ne-a plonjat direct în lumea esenţelor de tot felul, substanţe care fac parte din viaţa noastră cotidiană. Tema, aleasă cu sufletul de elevii clasei a XI-a bilingv, a trezit în toţi cei implicaţi în cercetare, un val de curiozitate, emoţie şi nerăbdare care s-au concretizat în trei zile memorabile petrecute împreună.

Prima oprire, Hofigal Bucureşti, unde am descoperit utilizările uimitoare ale plantelor medicinale și aromatice autohtone precum şi valorificarea lor pe plan economic. Elevii au dialogat cu specialişti în domeniu, care le-au explicat toate etapele prin care trece o plantă de la recoltare până la ambalarea în diverse recipiente.

Cu mintea plină de arome şi tincturi, ne-am îndreptat spre hotelul Novotel din Bucureşti, care face parte din reţeaua Accor, unde ni s-a permis accesul vizitării camerelor şi a sălilor de conferinţă, în urma acordului de colaborare între colegiul nostru şi Institutul Francez din România. Şansa de a fi elev la profilul turism bilingv franceză le-a permis elevilor să descopere culisele administrării şi gestionării unui hotel de patru stele din reţeaua franceza ACCOR prezentă în România.

O altă destinaţie importantă în cercetarea noastră a fost Rafinăria Petrobrazi unde ne-am întâlnit cu o echipă tânără de specialişti în domeniul carburanţilor şi al altor produse petroliere. Elevii au primit răspunsuri la întrebările lor legate de tipurile de carburanţi existenţi pe piaţă precum şi despre sursele regenerabile folosite în producerea lor. Profesionalismul de care au dat dovadă angajaţii şi informaţiile oferite de aceştia pe parcursul vizitei în interiorul rafinăriei ne-au arătat că pasiunea pentru meseria pe care o practică şi dorinţa de a evolua pe plan profesional pot înfrunta toate obstacolele întâlnite. Toate aceste informaţii au fost completate de profesorii universitari de la Facultatea de Petrol-Gaze din Ploieşti, pe care am vizitat-o în cursul după-amiezii. Aici am descoperit săli şi laboratoare moderne precum şi o ofertă educaţională de invidiat pentru absolvenţii de liceu care doresc să studieze în domeniul energetic, petrolier sau chimic.

Având în vedere varietatea temelor individuale ale elevilor şi generozitatea cu care putem aborda domeniul de cercetare al esenţelor, nu puteam rata vizitarea unei companii româneşti de marcă pe piaţa produselor cosmetice. Aşadar, iată-ne porniţi în descoperirea produselor de îngrijire corporală de la magazinul Farmec din Braşov. Atât elevii cât şi profesorii au primit sfaturi pentru utilizarea anumitor creme, uleiuri, şampoane şi balsamuri, pentru întreţinerea şi tratamentele cosmetice necesare fiecăruia dintre noi.

Obiectivul final al excursiei noastre s-a concretizat în întâlnirea cu reprezentanţii companiei Ophori din Braşov, o unitate protejată autorizată şi întreprindere socială de inserţie. Aici am descoperit oameni extraordinari care au pus bazele unui laborator social de produse de îngrijire, aromatice și de curățenie din România, unde întreg personalul din producție este alcătuit din persoane cu dizabilități. Impresionant pentru noi a fost faptul că o persoană asistată social poate deveni un adevărat contribuitor la bugetul de stat, creând « produse cu suflet, din dragoste pentru om, mediu şi comunitate ». Bombe de baie, exfoliante, odorizante de cameră, uleiuri esenţiale, toate ne-au încântat simţurile şi ne-au însoţit pe drumul spre casă. O misiune nobilă a unor profesionişti care oferă calitate !

Pentru a susţine cele scrise mai sus, iată câteva din impresiile participanţilor la acest periplu în lumea esenţelor de tot felul.

Radu Alexandra: „Excursia de cercetare a fost una relaxantă, plăcută și plină de informații interesante de care nu mai auzisem până acum. La început, înainte de a pleca, nu credeam că o să fie așa de bine, dar lucrurile s-au schimbat pe parcurs, ceea ce mă bucură foarte mult. Atmosfera din autocar, de la cazare, de peste tot a fost una plăcută. Cel mai mult mi-a plăcut la Brașov unde am vizitat “Farmec” și ”Ophori” acestea având în spatele producției lor poveşti interesante, o muncă deosebită și un istoric frumos. În prima zi am vizitat “Hofigal” ce reprezintă, în opinia mea, esența vieții și sănătății, acolo prelucrându-se plante în scopul creării de ceaiuri, capsule, uleiuri esențiale. Al doilea obiectiv a fost Hotelul „Novotel“ unde am avut oportunitatea de a vedea modul de organizare şi administrare a unei astfel de instituţii. Consider că aceasta excursie de cercetare, o excursie deosebită față de restul excursiilor în care am mai fost, reprezintă o frumoasă experiență ce ne-a oferit oportunitatea de a ne dezvolta cunoștințele în mod eficient, iar eu am rămas cu multe informații la final. Relațiile plăcute dintre noi, elevii, și doamnele profesoare au reprezentat un plus în cele trei zile de excursie deoarece ne-au făcut să ne simțim bine și confortabil. Am conștientizat că a fost o oportunitate de care nu toți elevii unei şcoli sau liceu au parte și mai știu că acest lucru unic nu cred că se va mai repede curând sau vreodată. În concluzie, sunt recunoscătoare șansei pe care am avut-o și aş mai repeta experiența dacă aş mai putea.”

Georgiana Postolache: „La această excursie mi-a plăcut cel mai mult laboratorul Ophori deoarece m-a impresionat ideea lor de afacere. Din punctul meu de vedere, a fost o excursie reușită iar ce m-a impresionat a fost atitudinea doamnelor profesoare care ne-au explicat ce aveam nevoie să știm referitor la fiecare obiectiv în parte. Un alt aspect care mi-a plăcut a fost ca doamnele profesoare care ne-au însoțit, ne-au oferit libertate, mă refer la acele ieșiri prin care noi am cunoscut mai bine orașul în care am fost cazați și totodată să legăm noi prietenii cu colegii de clasă. Pe viitor mi-aş dori să mai organizăm excursii precum aceasta deoarece ne-am creat amintiri pe care cu siguranță nu le vom uita.”

Gheorghe Alexandru: ”Nota 10! Mie mi-a plăcut foarte mult excursia deoarece a fost organizată foarte bine. Am vizitat la București, Hofigal, după care am mers la Hotelul Novotel și am vizitat camerele și restul hotelului deoarece suntem pe profil bilingv. La Ploiești, la Rafinăria Petrobrazi, am intrat cu autocarul și am vizitat toate instalaţiile de profil. Mi-au plăcut cazările, traseul şi faptul că doamnele profesoare au avut încredere în noi, astfel încât seara am putut să ne plimbăm singuri prin Bucureşti şi Braşov. În a treia zi mi-a plăcut foarte mult la Farmec unde doamnele au fost foarte încântătoare, la fel şi produsele lor şi le mulţumim pentru cadourile oferite.

Mirică Alexandru: „În opinia mea, excursia a fost una interesantă, chiar mi-aș dori să mai mergem într-o plecare de genul acesta. Mi-aş fi dorit să stăm mai multe zile și să vizităm alte obiective. Mi-a plăcut foarte mult la Brașov. La București am vizitat hotelul Novotel, un hotel de patru stele din capitală, un hotel cu arhitectură franceză, în acest hotel am vizitat tot ce era de văzut și am mâncat regește. Vreau să zic și că m-am plimbat mult prin Brașov și București. Am mers mai mult decât m-aș plimba vreodată în Galați. Excursia a durat trei zile, de miercuri până vineri seară. La Brașov, la Ophori a fost cea mai interesantă atracție din toată excursia. Ne-au prezentat laboratorul și modul cum se fac săpunuri, bombe de baie, cel mai interesant lucru a fost cum a pornit afacerea. A fost o experiență plăcută. Și am învățat că în viață poți face orice dacă vrei.”

Bivol Alexandru: Excursia pe care am avut-o împreună cu clasa mea a fost una dintre cele mai frumoase excursii pe care le-am avut anul acesta. În excursia aceasta, sincer să fiu, mi-a plăcut totul, de la mâncarea bună, până la cazarea de care am avut parte. Lucrul pe care l-am îndrăgit cel mai mult au fost obiectivele pe care le-am vizitat, cum ar fi fabricile, rafinăriile, hotelurile, dar și implicarea profesorilor și a angajaților de a ne deschide orizonturi spre lucruri pe care nu le știam până atunci. Pe de altă parte, au fost și lucruri care nu mi-au plăcut la această excursie, cum ar fi timpul foarte scurt pe care l-am avut la dispoziție sau că nu am putut vizita mai multe orașe sau fabrici. Pe viitor, când o să se mai organizeze mai multe excursii, mi-ar plăcea să fie mult mai lungi și să vizităm mai multe orașe, chiar și pe cele din alte țări.”

Panainte Ana Maria: ”În opinia mea, această excursie a fost o experiență în care am aflat lucruri interesante care o să mă ajute și în viitor. Mi-a plăcut cum a fost organizată și cum s-au implicat doamnele profesoare. Atmosfera a fost deosebită, m-am distrat alături de colegi. Datorită acestei excursii ne-am apropiat mai mult și am avut ocazia să ne cunoaștem mai bine. În prima zi am fost la Hofigal în București unde am văzut cum se fac capsulele cu uleiuri și la ce folosesc. După aceea, am fost la Novotel, un hotel de 4 stele. Mi-a plăcut foarte mult cum ne-au primit reprezentanţii, ne-au oferit masa de prânz care a fost delicioasă apoi ne-au prezentat câteva tipuri de camere. A doua zi am fost la Ploiești unde am vizitat Rafinăria Petrobrazi unde ne-au prezentat proiectele de viitor și rafinăria care este cât un oraș. Apoi, am fost la Universitatea Petrol-Gaze în Ploiești unde ne-au prezentat laboratoarele și oferta educațională şi am participat la un concurs cu premii. A treia zi am fost la Brașov unde am vizitat magazinul Farmec. Acolo ni s-a vorbit despre Ana Aslan, ne-au prezentat produsele lor și ne-au oferit în dar mostre de la câteva produse și o revistă. Apoi am fost la Ophori, unde ne-au prezentat laboratorul, câteva produse și materialele pe care le folosesc. M-au impresionat foarte mult cei de la Ophori deoarece au avut ideea și inițiativa de a crea la noi în România o firmă de produse cosmetice în care angajații să fie persoane cu dizabilități.”

Mustață Diana: Această excursie a fost o experiență deosebită pentru mine și consider că am avut de învățat din fiecare obiectiv câte ceva. La Hofigal ne-au primit cu căldură și ne-au îndrumat în interiorul fabricii, am văzut cum se împachetează pastilele și cum se umplu fiolele cu substanţe. Pe lângă toate acestea, am primit informații pe care le-am notat și le-am ascultat cu atenție. La hotelul Novotel Bucureşti am fost întâmpinați cu entuziasm, ni s-au arătat camerele hotelului, sălile de conferințe și camera de spa care avea și piscină. La rafinăria Petrobrazi am fost primiți cu căldură şi ni s-au prezentat planurile de viitor ale companiei, în ce constă vizita noastră în rafinărie și câteva răspunsuri și informații la întrebările pe care le-am adresat. La Brașov, am vizitat magazinul Farmec unde ne-au explicat pe înțelesul nostru diverse detalii despre cosmetice cât și componența lor iar la Ophori, am aflat care sunt materiile prime ale produselor pe care aceștia le produc. În concluzie, a fost o excursie în care am putut să mă documentez și să învăț multe lucruri noi care, cred eu, îmi vor fi de folos și pe viitor.”

Popa Jeni, profesor DNL istorie: „Excursia de modul interdisciplinar organizată în octombrie 2022 a fost bine realizată și la ea au participat elevii clasei a XIa C. A fost o experiență plăcută, plină de informații utile și de reale amintiri alături de acest colectiv. Cea mai plăcută surpriză a fost cea oferită de compania Ophori din Brașov, unde doi tineri ingineri au pornit la drum cu mult entuziasm şi sperantă. Mi-a plăcut energia, optimismul, starea de bine a celor doi ”afaceriști”, care au pus la punct o mică afacere ce produce săpun solid, bombe de baie, parfum de cameră totul frumos ambalat, unde sunt angajate persoane cu dizabilități. Acest aspect este greu de găsit în România actuală și cred că ar trebui să existe mult mai multe astfel de afaceri mari și mici care să utilizeze ca forță de muncă acest gen de persoane.”

Neacșu Alina Marilena, bibliotecar-documentarist: „Importanţa locurilor şi a obiectivelor vizitate, în cele trei zile trăite frumos, altfel decât la şcoală, au lăsat în sufletele noastre impresii şi bucurii de neuitat. Pot spune cu convingere că excursia documentară rămâne o adevărată lecţie de învăţătură în care se deschide marea carte a patriei, din care poţi învăţa direct despre plante, despre oameni şi faptele lor, despre resursele țării, despre cum putem influența viitorul generațiilor care ne urmează. Considerate un veritabil mijloc de cunoaştere şi relaxare, după cum spunea marele nostru cărturar român Nicolae Iorga, “excursiile te învaţă mai mult decât zece biblioteci la un loc”.

Nicoleta Constantin, profesor de limba franceză : « După mult timp de aşteptare, am reuşit să revenim la tradiţia excursiilor de cercetare documentară atât de dragi elevilor claselor noastre bilingve, dar, în acceaşi măsură, şi nouă, profesorilor. Cea de anul acesta ne-a dus pe drumul “ESENŢELOR”, esenţe fără de care viaţa noastră nu ar fi atât de simplă sau frumoasă. Ca întotdeauna, fiecare vizită ne-a deschis o fereastră nouă către cunoaştere. E plăcut să vezi entuziasmul cu care fiecare specialist se deschide, în modul lui, şi încearcă să ne aducă mai aproape de întelegerea unor informaţii uneori dificile sau foarte tehnice. Am învăţat despre combustibili, despre esenţele pe care le consumăm, dar şi despre cele cu care ne înfrumuseţăm. Am aflat cu surprindere detalii importante despre combustibilii folosiţi în mod curent şi despre perspectivele de viitor şi mi-a făcut plăcere să văd persoane tinere implicate în aceste proiecte. Astfel de experienţe te fac să apreciezi oportunitatea de a călători, de a avea acces la informaţii şi de a putea învăţa ceva nou, în fiecare an. Nu înteleg oamenii care spun adesea “ Mă plictisesc!”, căci fiecare zi ne demonstrează cât mai avem încă de învăţat! »

Mitache Camelia, profesor de limba franceză : « Bucuria unui alt fel de învățare. Aceasta este excursia de cercetare documentară pe teren - aferentă Modulului de Studiu Interdisciplinar implementat la clasele bilingve din liceul nostru – care face parte integrantă din metodologia realizării unui proiect de clasă ce își propune să dezvolte la elevi competențe transversale. Titlul proiectului « Les essences de la vie », trezește deja interesul prin legătura cu viața noastra cotidiană. Concret, un studiu al problemelor pe care le determină esențele în domenii multiple ce ritmează evoluția, transformarea noastră în diferite etape ale vieții: sănătate, alimentație, igienă generală și personală, poluare. Învățarea a pornit în acest an școlar cu șansa de a lua contact direct cu mediul de analiză, de a descoperi informații la fața locului. În spațiu extrașcolar, am trăit, deopotrivă, profesori și elevi, trei zile care ne-au arătat importanța Echipei, a lucrului și a ajutorului necondiționat în grup. Am descoperit lucruri pe care nicicând nu am fi avut oportunitatea să le observăm de aproape: Rafinaria Petrobrazi, un « orăşel de instalații » ce   gestionează prelucrarea țiteiului pentru obținerea diferitelor tipuri de combustibili, laboratoarele de la Universitatea Petrol și Gaze, Ploiești, unde ni s-a explicat diferența între cifra cetanică și cea octanică (motorină, benzină), produsele medicale și cosmetice Hofigal și Farmec, modul de realizare și importanța lor, materiile prime și procesul de fabricare, dar și date tehnice, economice, de rezistență pe piața concurențială, aspecte valabile și în cazul firmei OPHORI al cărei personal este format din persoane cu dizabilități. Ambianța destinsă, curiozitatea, armonia și echilibrul au fost elementele cheie ale unui ALTFEL DE ÎVĂȚARE. »

2022 documentare 1 2022 documentare 2 2022 documentare 3
2022 documentare 4 2022 documentare 5  

 

 sigla an

CONTACT

 

Galați, Str. Strungarilor Nr. 31

0236/446248

virgilmadgearu (la) yahoo.com