Joi 01 Iun 2023
Tipărire

Culorile Francofoniei la CEVMG - martie 2022

Scris de Atodiresei Sorin. Posted in Activități extrașcolare bilingv

fracofonie 2022 1Culorile Francofoniei la CEVMG

 Iubitorii limbii franceze sărbătoresc în martie Ziua Francofoniei. Pentru a o celebra, elevii Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Galaţi, coordonați de doamnele profesoare Camelia Mitache, Mariana Tudor, Nicoleta Constantin, Mihaela Călin şi Andreea Bojian, au organizat mai multe evenimente denumite sugestiv ”Les couleurs de la Francophonie”. Evenimentul a constituit o nouă ocazie pentru elevii şi profesorii liceului nostru de a promova valorile susţinute de Organizația Internațională a Francofoniei: unitate, cooperare în armonie, întrajutorare, pace și prietenie.

Luni, 21 martie 2022, într-un cadru festiv şi cu sprijinul stagiarului de limbă franceză, domnişoara Sixtine Pichard, s-au desfăşurat activităţile francofone la care au participat elevi atât de la clasele bilingve cât şi de la celelalte profiluri, toţi cu aceeaşi dorinţă de a arăta lumii întregi ce înseamnă pentru ei limba franceză şi cât de mult apreciază spiritul francofon. Elevii au arătat interesul lor pentru unicitatea şi frumuseţea limbii franceze prin participarea la: expoziţii de desene şi afişe, planşe şi machete, dansuri şi cântece spre încântarea autorilor, dar şi a celor prezenţi în număr mare la eveniment. Standuri reprezentând ţări francofone au îmbiat invitaţii la dialoguri în franceză şi la degustarea unor produse specifice zonelor respective. Însoţiţi de profesorii lor de franceză, elevii din clasa a VIII-a de la şcolile generale din Smârdan, Tuluceşti şi Frumuşiţa au cântat, împreună cu colegii lor liceeni, melodii în franceză, au admirat o paradă de modă a reprezentanţilor unor ţări francofone: Franţa, Belgia, Elveţia, Canada, Luxembourg, Coasta de Fildeş, Republica Centrafricană, Egipt etc. Sub deviza « Dis-moi dix mots qui (d)étonnent ! », elevi de la clasele a XIa au ilustrat prin desene şi fotografii cele 10 cuvinte care, anul acesta, au rolul de a surprinde şi de a suscita efervescenţa în dragostea pentru limba lui Molière. Totodată, au fost organizate vizite cu elevi de la clasele a XII-a la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Facultatea de Litere şi, cu elevi de la clasele a IX-a, la Biblioteca franceză „Eugène Ionesco”.

Evenimentul a prilejuit de asemenea o ocazie deosebită pentru a prezenta diploma de calitate pentru învăţământul bilingv implementat în Colegiul Economic, LabelFracEducation, o distincţie pe care şcoala noastră o primeşte a treia oară consecutiv.

Sărbătorirea Zilei Internaționale a Francofoniei, care a devenit o tradiție în liceul nostru, are ca obiectiv stimularea creativității artistice a elevilor, mediată de o limbă care ne va oferi întotdeauna posibilitatea de a ne exprima în mod rafinat trăirile.

Catedra de limba franceză

Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Galaţi

 

 sigla an

CONTACT

 

Galați, Str. Strungarilor Nr. 31

0236/446248

virgilmadgearu (la) yahoo.com