Vineri 24 Mai 2019
Tipărire

Aniversarea a 150 ani de învăţământ economic gălăţean

Scris de Prof. Marilena Râpă. Posted in Prima pagina sus

sigla 150 aniÎn data de 8.11.2014 Colegiul Economic „Virgil Madgearu" a organizat aniversarea a 150 ani de învăţământ economic gălăţean, prilej cu care a fost lansată şi „Monografia învăţământului economic gimnazial şi liceal din Galaţi". La acest eveniment istoric şi cultural au participat d-nul Marius Stan, Primar al oraşului Galaţi, d-na prof. Enache Mioara, Inspector Şcolar General al ISJ Galaţi, d-nul prof. univ. dr. Georgescu Puiu Lucian, Preşedinte al Senatului Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi, d-nul prof. Ichim Laurenţiu, Director al Casei Corpului Didactic din Galaţi, d-na prof. Antoniu Lidia, Preşedinte al Sindicatului Preuniversitar, filiala Galaţi, foşti directori şi profesori ai liceului, absolvenţi ai colegiului din diferite promoţii şi întregul corp profesoral al şcolii.

A fost un moment special de sărbătoare, un moment de emoţionante aduceri aminte, dar şi de bilanţ, prilej cu care s-a pus în balanţă efortul depus şi rezultatele obţinute: de instituţia şcolară în sine, de către profesorii şi absolvenţii ei, cei de ieri şi cei de astăzi.

În clepsidra timpului 150 ani înseamnă mult pentru o instituţie, un fir de nisip pentru eternitate, iar pentru o şcoală, dacă ceasurile sunt decantate şi destinate unui scop înalt, înseamnă tradiţia: tradiţia de muncă, de învăţătură, de cultură a calităţii. Absolvenţii şi profesorii au parcurs împreună acest drum care, trebuie să recunosc, nu a fost uşor. A fost un drum lung, şerpuitor, cu succese, dar şi înfrângeri. Uneori paşii lor s-au poticnit pe cărări de munte, alterori au zburdat pe plaje însorite. Până la urmă nu drumul în sine a contat atât de mult, ci sensul deplasării. Iar dacă au ajuns împreună aici înseamnă că au găsit, reciproc, şi sensul şi motivaţia de a iubi urcuşul. Pentru că nu te zbaţi să ajungi în pisc doar pentru a admira prăpastia.
Un moment emoţionant a fost vizionarea unui videoclip remember, care a reunit fotografii de ieri şi de azi, prilej de emoţii şi aduceri aminte despre momentele de început ale liceului.
Festivitatea a continuat cu decernarea de medalii jubiliare, diplome aniversare şi s-au oferit monografii tuturor celor prezenţi.
Absolvenţilor prezenţi în sală li s-a mulţumit pentru că nu au confundat greşelile cu eşecurile, pentru că fiecare descoperire au transformat-o într-o experienţă, pentru că au învăţat cu mintea, dar şi-au apărat convingerile cu inima, pentru că au umplut aerul fiecărei ore cu nevăzute îmbrăţişări. Fiecare generaţie de elevi a fost specială şi a rămas în mintea şi amintirile şcolii.
În egală măsură profesorilor, colegilor şi foştilor colegi li s-a mulţumit pentru răbdare, onestitate, înţelegere, pentru că au ştiut să educe. A educa înseamnă de fapt că 1,2, 3, o echipă de profesori şi-au pus în minte să plămădească, să califice să formeze, să şlefuiască, să înveţe tinerii să zboare şi apoi să le dea drumul în viaţă. Cel mai bun profesor nu e cel care controlează, ci cel care eliberează. Nu e cel care arată greşelile, ci cel care le previne. Nu e cel care corectează comportamente, ci cel care îndeamnă la reflecţie. Nu e cel care observă doar ceea ce e accesibil ochilor, ci cel care vede invizibilul...
Generaţii şi generaţii... Generaţii de elevi şi generaţii de profesori. Fiecare profesor a educat elevi şi a fost educat de alţi profesori.
De aceea, la acest moment de sărbătoare au fost prezenţi în sală nu doar profesori şi absolvenţi, a fost o mare de prieteni: marea familie de economişti, marea familie de oameni care iubesc ECONOMICUL.
Festivitatea s-a finalizat cu o cupă de şampanie.

Doresc mai departe învăţământului economic gălăţean viaţă lungă, iar şcolii, să poarte peste ani tradiţia de calitate şi recunoaştere valorică.
La mulţi ani, ECONOMIC!

Director,
Prof. Marilena Râpă

 

Fotografiile de la eveniment pot fi vizionate aici.