Miercuri 21 Feb 2024
Tipărire

Cojocaru Eleny - Testimonial Praga

Scris de Ganea Maricel. Posted in Proiect Erasmus+ KA1 „Interactive Teaching in Future European Classroom”

Testimonial

            Sunt profesor titular de limba și literatura română la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”din Galați, cu 25 de ani vechime în învățământ. De-a lungul timpului, am participat la peste douăzeci de cursuri de formare organizate de CCD-Galați sau derulate de alte înstituții la nivel național, unele gratuite, altele plătite de mine. Toate m-au îmbogățit din punct de vedere profesional și personal.

            Totuși, oportunitatea de a participa la un curs internațional de formare a apărut acum doi ani, când, alături de câțiva colegi fără experiență în proiecte europene, dar inimoși, am scris și am depus la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale prin programul Erasmus+ KA1- Educație școlară proiectul Interactive Teaching in Future European Classroom”. Acesta a primit finanțare în anul 2017 și a dispus de un buget în valoare de 37.380 euro.

            Această reușită a liceului nostru ne-a făcut să fim încrezători în resursele noastre și să înțelegem că în noi, profesorii, stă puterea de schimbare, atunci când ne dorim să îmbunătățim imaginea școlii în ochii elevilor și a părinților și când vrem să diminuăm aspectele negative.

            Una din probleme cu care ne-am confruntat și noi este abandonul școlar. În calitate de diriginte, am avut elevi care au abandonat cursurile liceale din diverse motive: lipsa resurselor financiare ale familiei, tentația de a munci și a câștiga bani cât mai devreme, dorința de a pleca în străinătate etc. De aceea, mi s-a părut interesant să aflu cum putem lupta cu această problemă și, în perioada 15-19 octombrie 2018, am participat la Cursul de formare “Early School Leaving” oferit de furnizorul de formare International Training Centre din Praga, împreună cu alți colegi, prof. Stoica Simona, prof. Căpățînă Mihaela, și doamna director, prof. Râpă Marilena.

            Cele mai multe activități au fost interactive, pe grupe și au vizat abilități individuale și de lucru în echipă. Fiind din nou în postura de ”elevă”, am participat cu entuziasm și interes la toate jocurile didactice, la dezbaterile și discuțiile de grup.

            Am aflat, de pildă, că și alte țări europene (Grecia, Cehia, Italia, Letonia) se confruntă cu problema părăsirii timpurii a școlii de către elevi, nu numai România, că profesorii se confruntă cu aceleași neajunsuri ale sistemului de învățământ (finanțări limitate, spații școlare mai puțin prietenoase, elevi cu motivație scăzută de învățare etc.) și că au nevoie de noi abordări în procesul de predare-învățare-evaluare.

            Am conștientizat că școala nu poate rezolva aceste situații de una singură și că îi revine să ”lupte” cu ”armele” proprii: prin lecții interactive, inserția noilor tehnnologii în demersul didactic, prin proiecte   interdisciplinare și metode inovative aplicate la clasă.

            Am înțeles, de asemenea, că nu contează numai ce învață elevii, ci și cum se simt în timpul cât stau la curs, că starea de bine obținută prin joc și activități creative în timpul predării aduce beneficii pe termen scurt, făcându-i mai atenți, mai interesați la ce întâmplă în oră și pe termen lung, la creșterea încrederii în sine, a stimei de sine, la motivația de a rămâne în școală.

            Dincolo de latura strict profesională acestui curs, am avut ocazia să cunosc profesori din alte țări cu care am interacționat și cu care pe viitor putem creiona și alte proiecte internaționale și am vizitat un oraș fascinant prin arhitectură, cultură și istorie, Praga.

            În plus, cunoscându-mi mai bine colegii din școală, am devenit mai conștientă de interesele și calitățile comune, ceea ce reprezintă o premiză de a crea proiecte împreună în cadrul școlii.

            În concluzie, pentru mine a fost o experiență unică, care mi-a reconfigurat rolul pe care îl are profesorul la clasă și care s-ar sintetiza în deviza: Teacher, open your mind!

Prof. Cojocaru Eleny

           

           

 sigla an

CONTACT

 

Galați, Str. Strungarilor Nr. 31

0236/446248

virgilmadgearu (la) yahoo.com