Vineri 19 Iul 2024
Tipărire

De ce dezbatem

Scris de Atodiresei Sorin. Posted in Clubul de dezbateri CEVMG

Ce este debate-ul (dezbaterea academică)?

dezbateri 2015Pe scurt, o dezbatere academică (numită şi educaţională sau formală), presupune o temă de discuţie, două echipe, pro şi contra şi un arbitru care decide care parte a fost mai convingătoare. 
 Cele două echipe, deși bine intenționate, sunt în dezacord față de tema în discuție. Prin urmare, ele trebuie să aducă argumente prin care să-și demonstreze punctul de vedere. Dar asta nu se întâmplă oricum, ci după anumite reguli, în funcție de care se pot distinge mai multe formate de dezbatere.

La ce bun să dezbați?

În primul rând, pentru a deprinde argumentarea, care este vitală pentru a hotărî în multele situații în care apar diferențe de opinii, întrebări sau incertitudini. Argumentarea presupune formularea unor raționamente clare, coerente și structurate. Se adaugă capacitatea de a face documentare riguroasă, de a identifica surse credibile de informații, de a construi discursuri publice de impact, de a îți ascuți umorul și fair play-ul.
În al doilea rând, pentru a depăși propriile temeri de a vorbi în public. Exersarea discursului public în cadrul meciurilor de dezbateri te va ajuta să nu te mai temi de momentul „ce mă fac dacă mă ridică în picioare”, și te vei putea concentra pe modalitățile cele mai eficiente și de impact prin care să transmiți celui din fața ta ceea ce gândești.
În al treilea rând, vei deveni mai convingător în relațiile cu cei cu care relaționezi: cu prietenii, cu profesorii, cu viitorul angajator și chiar și cu părinții.

De unde știu că voi deveni bun în comunicare?

Participarea la clubul de dezbateri nu te va transforma în ceva ce nu ești. Ce va face însă, va îndepărta temerile care ne impiedică pe toți să spunem ce gândim, și vei fi liber să exprimi ceea ce gândești. Avem experiența a 4 ani de dezbateri și a unor elevi care au depășit  aceste bariere rând pe rând. Unii au vorbit când au venit pentru pentru prima dată la dezbateri doar un minut, iar după câteva luni de debate au luat mențiune la etapa regională a concursului de dezbateri „Tinerii Dezbat”. Prin urmare, avem rezultate.

Cum pot să particip?

Întâlnirile clubului de dezbatere se țin o dată pe săptămână, sâmbăta sau la sfârșitul programului. Da, toate lucurile pozitive de mai sus nu se pot realiza fără efort suplimentar din partea ta. Prin urmare, dacă dorești să ne vizitezi să vezi dacă îți putem fi de folos în dezvoltarea personală, ia legătura cu colegii de care ai auzit că participă la club, sau poți lua legătura cu dl. profesor Sorin Atodiresei, sau alătura-te grupului de Facebook la adresa aceasta.

Te așteptăm!

Diverse activități ale clubului

 sigla an

CONTACT

 

Galați, Str. Strungarilor Nr. 31

0236/446248

virgilmadgearu (la) yahoo.com