Joi 13 Iun 2024

Clubul de dezbateri CEVMG

images/liceu/club dezbateri.png
Tipărire

Scris de Atodiresei Sorin. Posted in Clubul de dezbateri CEVMG

Ce este debate-ul (dezbaterea academică)?

dezbateri 2015Pe scurt, o dezbatere academică (numită şi educaţională sau formală), presupune o temă de discuţie, două echipe, pro şi contra şi un arbitru care decide care parte a fost mai convingătoare. 
 Cele două echipe, deși bine intenționate, sunt în dezacord față de tema în discuție. Prin urmare, ele trebuie să aducă argumente prin care să-și demonstreze punctul de vedere. Dar asta nu se întâmplă oricum, ci după anumite reguli, în funcție de care se pot distinge mai multe formate de dezbatere.

La ce bun să dezbați?

În primul rând, pentru a deprinde argumentarea, care este vitală pentru a hotărî în multele situații în care apar diferențe de opinii, întrebări sau incertitudini. Argumentarea presupune formularea unor raționamente clare, coerente și structurate. Se adaugă capacitatea de a face documentare riguroasă, de a identifica surse credibile de informații, de a construi discursuri publice de impact, de a îți ascuți umorul și fair play-ul.
În al doilea rând, pentru a depăși propriile temeri de a vorbi în public. Exersarea discursului public în cadrul meciurilor de dezbateri te va ajuta să nu te mai temi de momentul „ce mă fac dacă mă ridică în picioare”, și te vei putea concentra pe modalitățile cele mai eficiente și de impact prin care să transmiți celui din fața ta ceea ce gândești.
În al treilea rând, vei deveni mai convingător în relațiile cu cei cu care relaționezi: cu prietenii, cu profesorii, cu viitorul angajator și chiar și cu părinții.

De unde știu că voi deveni bun în comunicare?

Participarea la clubul de dezbateri nu te va transforma în ceva ce nu ești. Ce va face însă, va îndepărta temerile care ne impiedică pe toți să spunem ce gândim, și vei fi liber să exprimi ceea ce gândești. Avem experiența a 4 ani de dezbateri și a unor elevi care au depășit  aceste bariere rând pe rând. Unii au vorbit când au venit pentru pentru prima dată la dezbateri doar un minut, iar după câteva luni de debate au luat mențiune la etapa regională a concursului de dezbateri „Tinerii Dezbat”. Prin urmare, avem rezultate.

Cum pot să particip?

Întâlnirile clubului de dezbatere se țin o dată pe săptămână, sâmbăta sau la sfârșitul programului. Da, toate lucurile pozitive de mai sus nu se pot realiza fără efort suplimentar din partea ta. Prin urmare, dacă dorești să ne vizitezi să vezi dacă îți putem fi de folos în dezvoltarea personală, ia legătura cu colegii de care ai auzit că participă la club, sau poți lua legătura cu dl. profesor Sorin Atodiresei, sau alătura-te grupului de Facebook la adresa aceasta.

Te așteptăm!

Diverse activități ale clubului

Tipărire

Scris de Atodiresei Sorin. Posted in Clubul de dezbateri CEVMG

dezbateri 2015

  Sămbătă, 9 octombrie 2015, a avut loc deschiderea oficială a activității Clubului de dezbateri CEVMG pentru noul an școlar.

Într-o atmosferă relaxantă, specifică activității de dezbaterii, membrii mai vechi ai clubului au împărtășit noilor veniți, elevi în clasele a 9-a și a 11-a, detalii despre activitatea din anii trecuți sau emoțiile și bucuriile participării la concursuri.

De apreciat a fost faptul că au ținut să participe la deschiderea activității clubului și doi absolvenți ai liceului, Daniel Pecheanu și Dragoș Pintilie, în prezent studenți la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, care au povestit cum "superputerile" de comunicare dobândite prin participarea de debate i-a ajutat pe parcursul anilor.

La final, cei doi studenți, împreună cu Dan Coman, cel mai vechi membru al clubului, elev în clasa a 12-a B , au oferit participanților un meci demonstrativ de dezbatere, înfruntând echipa care anul școlar trecut a câștigat o mențiune la faza regională a concursului național ”Tinerii dezbat”, formată din Roxana Cerbu, Adrian Răileanu și Gabriel Banu, elevi în clasa a 12-a D. Cele două echipe s-au înfruntat pe moțiunea ”Acest Parlament l-ar încarcera pe Batman”, iar noii veniți au putut astfel să înțeleagă în ce constă activitatea de dezbatere, și au avut șansa să voteze rezultatul meciului (spre ușurarea tuturor, Batman a scăpat de închisoare).

Reamintim tuturor elevilor că pot participa oricând la întrunirile clubului de dezbateri care au loc în fiecare sâmbătă, începând cu ora 11, la Cabinetul Firmelor de Exercițiu, corpul nou, etajul 1.

 ____________

Alte fotografii de la activitate puteți vedea aici.

 sigla an

CONTACT

 

Galați, Str. Strungarilor Nr. 31

0236/446248

virgilmadgearu (la) yahoo.com