Vineri 29 Mar 2024
Tipărire

Proiect ACES – Reality Check - Change the Perspective

Scris de Atodiresei Sorin. Posted in Proiecte europene

ACES – Reality Check - Change the Perspective

{tab=Descrierea proiectului}

 În perioada octombrie 2012 - aprilie 2013, Colegiul Economic ,,Virgil Madgearu" a derulat proiectul "Reality Check-Change the Perspective!" susţinut de ACES (Academy of Central European Schools), organizaţie internaţională constituită la iniţiativa ErsteStiftung, coordonată de Inter KulturellesZentrum în cooperare cu Vceli Dom.

În cadrul acestui proiect, Colegiul Economic (unitate coordonatoare) a avut ca partener Liceul ,,Goce Delcev'' din Kumanovo, Macedonia. Participanţii direcţi la proiect au fost 38 de elevi (cu vârste cuprinse între 15-17 ani) şi 13 profesori din ambele şcoli.

{tab=Reuniunea de pregătire}

Reuniunea de pregătire – Lasko, Slovenia, 24-28 septembrie 2012

Autor: prof. Mihaela Calin

Inscrisă în tradiţia proiectelor şi parteneriatelor internaţionale desfăşurate în Colegiul Economic Galaţi, vizita de pregătire a noului proiect implementat cu ajutorul ACES (Academy of Central European School) a fost organizată în Lasko, Slovenia, în luna septembrie a anului trecut.

Pornind de la tema generală a proiectelor organizate în 2012-2013, „Reality Check – How we perceive and construct the world through media", 44 de parteneri educaţionali în care au fost implicate 107 scoli din 15 ţări europene, au participat la pregătirea şi punerea în practică a unor activităţi, prin ateliere de lucru şi întâlniri cu partenerii de proiect. Suportul logistic, financiar şi resursele umane au fost puse la dispoziţia noastră pe tot parcursul vizitei de către ERSTE  Fundation din Viena, coordonata de Interkulturelles Zentrum, în colaborare cu VČELÍ DOM,
Slovacia.

Activitatile s-au desfăşurat la Wellness Park Hotel, în Lasko, începând cu o prezentare a organizatorilor, a obiectivelor ACES, precum şi a reprezentanţilor fiecărei ţări participante.
Primele contacte ne-au unit într-un lanţ al prieteniei care a depăşit barierele de comunicare, emoţiile primelor participări sau oboseala călătoriei. Pe parcursul a 4 zile am descoperit spiritul ACES prin ateliere de lucru, şedinţe de cunoaştere, schimburi de idei mai vechi sau mai inovatoare care au avut ca scop crearea unui spaţiu de lucru propice demarării şi derulării fiecărui proiect în parte. Împletind activităţile de sală cu cele de teren, am observat, analizat şi sintetizat informaţii referitoare la felul cum percepem şi construim lumea înconjurătoare folosind mass-media. Work-shop-urile despre clişeele în publicitate, violenţa în instituţiile de învăţământ, implicarea civică
Polipedia, proiectele turistice, şcolile interculturale, gestionarea grupurilor sociale, discriminare, cursuri de jurnalism, au implicat activ profesori şi elevi în crearea de materiale - document, filme, scheciuri care au culminat cu un dans final – Aces Dance.

Tot atunci s-au stabilit etapele şi detaliile desfăşurării proiectului romano-macedonean, în cadrul unei întâlniri interactive cu colegii noştri de la liceul "Goce Delcev" din Kumanovo, Macedonia. Am discutat despre programul activităţilor care se vor desfăşura în timpul celor patru zile de itinerar în nordul Moldovei precum şi modul de realizare a produselor finale (calendare, CD-uri şi expoziţiile foto).

Momentele de lucru activ în echipa au alternat cu ieşirile în aer liber, în descoperirea turistică a localităţii atât de primitoare în care se îmbinau armonios tradiţie şi modernism, atât în arhitectura clădirilor cât şi în ţinuta locuitorilor săi. Excursia la castelul medieval din Celje a reprezentat un moment de cunoaştere a delegaţiilor participante, s-au pus întrebări, s-au dat explicaţii iar curiozitatea noastră a fost satisfăcută din plin de către gazde care ne-au prezentat informaţiile în limba engleză.

Totul a culminat cu o sesiune de evaluare a activităţilor şi de prezentare a oportunităţilor pe care le oferă ACES tuturor instituţiilor şcolare care doresc să facă parte din marea familie europeană. Un goodbye care e de fapt începutul unei noi provocări pentru echipele romano-macedonene, într-o realitate văzută prin ochiul magic al aparatului de filmat.

Participarea la acest proiect a fost o experienţă cu totul nouă pentru mine. Am cunoscut oameni şi locuri noi, am învăţat ce înseamnă cu adevărat să lucrezi în echipă, cum să reuneşti idei diferite într-una singură dar şi ce înseamnă sa fii independent şi liber. Prin atelierele de lucru am  descoperit prin joc faţete noi ale lumii europene, cu clişeele şi prejudecăţile ei.
Adrian Brebeanu (cls. a X-a C)

{tab= Produse finale}

Fotografii de la prima expoziţie a proiectului se pot găsi aici.

Dansul ACES poate fi urmărit mai jos:

{tab=Reuniunea de încheiere}

Reuniunea de încheiere – Senec,Slovacia, 9-12 aprilie 2013

Autor: prof. Vihelmina Silvestrovici

Finalizarea proiectului a avut loc la Senec, Slovacia, unde rezultatele proiectului au fost prezentate de prof. Silvestrovici Vihelmina şi elevul Pisică Mihai din partea Colegiului Economic ,, Virgil Madgearu" Galaţi şi prof. Blagica Gavrilovska şi eleva Ilina Gjorghjevska din partea Liceului ,, Golce Delcev" din Kumanovo.

Pe parcursul a trei zile, în perioada 9-12 aprilie, participanţii au luat parte la un program variat şi interesant, dar riguros întocmit şi respectat. Astfel, după sosire, în după-amiaza zilei de 9 aprilie toţi participanţii s-au întâlnit în sala de conferinţe a Hotelului Senec pentru a se cunoaşte cu gazdele reuniunii, reprezentanţii ACES, membrii consiliului ACES, moderatorii, trainerii şi facilitatorii.

Ziua de 10 aprilie a început cu o prezentare a programului, apoi participanţii s-au împărţit în două grupuri şi au participat la două activităţi: ,,Exploring the five fields of activity'' şi „Ministry Sessions''.
În cadrul celei de-a doua activităţi, reprezentanţi ai ministerelor educaţiei din ţările participanţilor la proiecte s-au prezentat şi au vorbit despre politicile cu privire la proiecte europene, au răspuns la întrebări adresate de
participanţi şi au oferit informaţii utile legate de realizarea proiectelor europene. Partea a doua a zilei a fost dedicată prezentării proiectelor. Mihai Pisică şi Ilina Gjorghjevska au realizat o prezentare orala însoţită de o
ilustrare Power Point şi un poster al proiectului. Atât prezentările proiectelor cât şi rezultatele/ produsele finale ale acestora au fost atent urmărite şi apoi dezbătute şi evaluate de către participanţi şi de membrii juriului Academiei ACES: Zuzana Brejcha (Austria) – scenograf şi regizor de film, Reka Timea Franczia (România )- profesor Limbă Engleză, Janice Riobardson (Belgia )- senior adviser pentru European Schoolnet şi Heinz (Kiku ), Wagner (Austria)
– ziarist.

Prima parte a zilei de 11 aprilie a fost dedicată activităţilor în cadrul atelierelor de lucru (Workshops ). Participanţii, elevi şi profesori, au putut alege dintr-o largă paletă temele pe care le considerau că îi atrage sau le foloseşte mai
mult.

Iată câteva dintre ele:

  • Valori, diversitate şi drepturile omului - trainer Gulesin Nemutlu Unal (Turcia)
  • Oamenii diverşi - perspective diverse - trainer Anna Kostecka (Polonia)
  • Spulberarea miturilor despre identitate - trainer Marko Pejovic (Serbia)
  • Asta nu-i pe gustul meu! – trainer Peter Dral (Slovacia)
  • Creativitatea în muzică - sigură şi amuzantă - trainer Tom Bancroft (Scoţia)
  • Sălbăticia şi magia din noi - trainer Marija Gajic (Serbia)
  • Ora Zen - trainer Honza Latal (Republica Cehă)
  • Vânătoarea GPS de comori - trainer Stefan Berecz (Austria)
  • Noi suntem sărbătoarea! – trainer Katrin Luth (Austria)

Activităţile pe ateliere au fost urmate seara de Ceremonia ACES în cadrul căreia au fost răsplătiţi participanţii la proiecte - Fiecare şcoală participantă a primit Placa de Membru al Academiei ACES, iar cele mai valoroase şi instructive
proiecte au fost premiate. La ceremonie au luat parte Doamna profesor Lucreţia Băluţă, reprezentant al Ministerului Educaţiei din România şi Excelenţa Sa Ambasadorul României în Slovacia, Domnul Florin Vodiţă. Pentru noi,
participanţii, Ceremonia ACES a reprezentat un eveniment impresionant, de neuitat deoarece a constituit - prin amploare şi organizare - o replică a ceremoniilor Oscar.

Dimineaţa ultimei zile, 12 aprilie, a fost dedicată concluziilor, evaluărilor finale, schimbului de impresii şi despărţirilor. Participanţilor le-a fost oferit un ultim dar: o excursie de 1 oră în centrul istoric al oraşului Bratislava,
capitala Slovaciei şi vechea capitală a Imperiului Austro-Ungar.

Ne-am întors acasă păstrând în inimi amintirea noilor prietenii legate la Senec, a interesantelor şi antrenantelor activităţi desfăşurate aici, a  unei străvechi şi măreţe capitale vizitate, dar, mai presus de toate, bucuria unui lucru bine înfăptuit: Proiectul ACES ‚, Reality Check - Change the Perspective!''.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 sigla an

CONTACT

 

Galați, Str. Strungarilor Nr. 31

0236/446248

virgilmadgearu (la) yahoo.com