Marți 18 Feb 2020
Tipărire

Sărbătoarea francofoniei 2015 - „haikunoi” – trimite poezia, sărbătorește francofonia!

Scris de Mitache Camelia. Posted in Activități extrașcolare bilingv

„HAIKUNOI" – TRIMITE POEZIA, SĂRBĂTOREȘTE FRANCOFONIA!


2015haikunoiAnul acesta, săptămâna francofoniei a fost marcată de un mare eveniment național, un picnic francofon care a avut loc în 20 de orașe din România, în aceeași zi și la aceeași oră, marți 17 martie.

Picnicul poetic și-a propus să reunească tineri francofoni români şi personalități din lumea diplomatică instituţională sau de afaceri, cu scopul de a împărtăși experienţe ce au avut ca punct de plecare limba franceză şi francofonia în România şi de a promova multilingvismul. Elementul inedit al acestei prime ediții au fost schimburile pe rețelele de socializare a poemelor de tip „haiku".

La Galați, evenimentul a avut loc la Centrul de Informare şi Instruire InfoDanube, cu sprijinul doamnei Doina Munteanu, director al subunității CERONAV Galați, şi a fost organizat de cele două licee bilingv francofone, Colegiul Economic „Virgil Madgearu", Colegiul Național „Al. I. Cuza" şi Asociația Română a Profesorilor de Franceză, filiala Galați.

Partenerii acțiunii desfășurate pe malul Dunării au fost Inspectoratul Școlar Județean Galați, Biblioteca Franceză „Eugène Ionesco", Universitatea „Dunărea de Jos", Facultatea de Litere, departamentul de limbă şi literatură franceză.

Întâlnirea, moderată de profesoarele Camelia Mitache și Iulia Chirnoagă, a început la ora 12, prin prezentarea unui mesaj din partea Ambasadei Franței prin operatorul său cultural din România, Institutul Francez. Au urmat câteva cuvinte de suflet adresate elevilor prezenți de câtre invitaţi: Angela Stătescu, reprezentant al Consiliului Județean Galați, Carmen Andrei şi Ana Elena Constandache, reprezentanți ai Facultații de Litere, Marilena Râpă şi Georgeta Pompilia Chifu, directori ai colegiilor bilingve francofone şi Rodica Bâra, secretar al ARPF, filiala Galați.

A urmat partea practică a activității: elevii au pregătit în echipe poeme „Haiku" pe care le-au reprodus pe tricouri, afișe, baloane. La ora 14, creațiile în limba franceză au fost postate via Internet pe rețelele de socializare Facebook, Twitter sau Instagram.

În încheierea activității, gândurile, sentimentele trăite, inspirate de evenimentul francofon, au fost înalţate în văzduh prin intermediul unor baloane multicolore, ca simbol al elevării spirituale pe care limba franceză, limbă a marii culturi universale, o poate aduce în viața adolescenților gălățeni.

Iată un exemplu de pasiune în ritm de „haiku" pe care limba franceză o poate trezi:

„La francophonie
C'est ma plus grande maladie,
C'est sans thérapie!"
(Mihaela Ciuraru)